Routes

Ontdek de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug en fiets door glooiend heuvellandschap en langs prachtige heidevelden!

Vanuit Ede worden er prachtige routes van 30, 65, 115, 170 en 200 km uitgezet. De routes bestaan uit een mooie mix met vlakke stukken, glooiend heuvellandschap en enkele pittige klimmetjes.

De routes zijn volledig uitgepijld maar alle deelnemers ontvangen ook de GPX bestanden. 

De route van 2023 wordt later bekendgemaakt.

Bovenstaande routes zijn onder voorbehoud van wijzigingen.


Beklimmingen

De Classico Boretti voert over de prachtige Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, je maakt onderweg ook de nodige hoogtemeters. Het is dan wel niet de Passo dello Stelvio of de Mortirolo, maar ons eigen land kent ook zo zijn ‘reuzen’. En laat een aantal van deze reuzen nu net in de Classico Boretti voorbij komen. Mountain High Chasers presenteert je de ‘grote 4’ van midden Nederland.

De Grebbeberg (routes 170 en 200 km)

Op deze 52 meter hoge heuvel is al behoorlijk wat strijd geleverd, niet enkel door de sportieve fietsers. In de Tweede Wereldoorlog is hier een belangrijke slag uitgevochten, de Slag om de Grebbeberg. Wanneer je bijna de top hebt bereikt, bevindt zich aan de rechterkant Ereveld Grebbeberg waar veel militairen liggen begraven die bij deze strijd om het leven zijn gekomen. Nu zullen we nooit de vergelijking trekken tussen de strijd die deze soldaten hebben geleverd en de strijd die jij op de Grebbeberg tegen jezelf zult gaan voeren, maar voor het moraal kan het goed zijn te beseffen wat er zich op deze plek heeft afgespeeld.

Wat staat je te wachten wanneer je aan de voet bent van de Grebbeberg? De klim zelf zal geen angst in boezemen, het is een korte klim van ruim 600 meter met ongeveer 40 hoogtemeters. Met een maximale stijging van 7,8% (volgens onze Garmin) zou je kunnen zeggen dat het een vriendelijke klim is. Wat maakt hem, behalve de historie, dan uniek? De Grebbedijk! Voordat je aan de klim begint heb je bijna drie kilometer over een dijk zitten stumpen, waardoor de jus al behoorlijk uit de benen is voordat de klim begint.  

 

 

De Italiaanseweg (routes 65, 120, 170 en 200 km)

Met zo’n naam moet deze wel in de Classico zijn opgenomen. De Italiaanse weg is een klim in midden Nederland in de echte Italiaanse sfeer. Kronkelend door een bos op een slecht wegdek, precies zoals ze het in Italië graag doen. Deze klinkerweg met twee geweldige haarspeldbochten is misschien wel één van de mooiste beklimmingen van ons land. Dit komt met name door de ligging en het unieke wegdek, iets wat we in Nederland niet veel tegenkomen.

De Italiaanseweg is net geen kilometer lang en is met een gemiddelde van 5% geen kuitenbijter. Toch bijten veel renners zich stuk op deze klim, dit heeft te maken met de klinkers. Men schrikt van de hobbels en laat het vuur daarmee uit de benen lopen. Het is zeker goed voorzichtig te zijn op deze klim, maar hij is prima geschikt om vol gas naar boven te rijden. Tip; houd een goed tempo aan tot aan de tweede bocht en gooi na de tweede bocht het gas vol open. Let wel op, het laatste stuk is vals plat en loopt langer door dan je denkt dus zorg dat je voldoende over hebt.

 

 

De Amerongse Berg (routes 170 en 200 km)

Met het hoogste punt van de provincie Utrecht is de Amerongse Berg met recht een echte Hollandse reus te noemen. Deze klim is de langste van de Utrechtse Heuvelrug en is misschien wel de meest beklommen weg in de regio. Een leuk feitje is dat de Giro eenmaal over de Amerongse Berg is gekomen. In 2010 pakte de Duitser Paul Voss de bergtrui door als eerste boven te komen op deze klim, net voor de Nederlander Rick Flens.

Met een lengte van ruim 1300 meter kunnen we de Amerongse Berg als een echte loper beschouwen. Door de flauwe bochten in de klim is het einde niet direct zichtbaar en loert het gevaar van onderschatting. Met een gemiddelde van 4,3% en een maximale stijging van 7% wordt het nooit echt moeilijk, maar onderschat de lengte niet. Wanneer je denkt dat je al boven bent kom dan nog even uit het zadel voor het laatste stuk. Je gaat hem zeker voelen!

 

 

De Posbank (Routes 115, 170 en 200 km)

Hij had nog één doel, de bergtrui veroveren in zijn allerlaatste grote ronde van zijn carrière. Maarten Tjallingi reed in mei 2016 tijdens de derde etappe van de Giro d’Italia volle bak omhoog op de Posbank. En met succes! Hij passeerde als eerste de streep, die overigens nog steeds zichtbaar is, boven op de Posbank en pakte de blauwe trui. Daarnaast is de Posbank een vast onderdeel van de Arnhem-Veenendaal Classic (voorheen Veenendaal-Veenendaal). Namen als Joop Zoetemelk, Steven de Jongh, Theo Bos en Dylan Groenewegen gingen je voor. Al deze Hollandse wielerhelden wisten hier ook nog eens de koers te winnen.

Het verloop van deze klim is hoe een klim hoort te zijn, met voor Nederlandse begrippen een lange aanloop en het venijn in de staart. Het gemiddelde van 3,1% is ietwat geflatteerd. Dit heeft te maken met een vlak stuk halverwege, waarin zelfs een stukje wordt gedaald, alvorens het echte klimmen gaat beginnen. De laatste 400 meter moet je behoorlijk stevig klimmen met percentages richting de 10%. Maar wanneer de hei in volle bloei staat merk je haast niet dat je omhoog fietst en kun je genieten van de mooie omgeving midden in de Veluwezoom.