Ontdek de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug en fiets door glooiend heuvellandschap en langs prachtige heidevelden!
Vanuit Ede worden er prachtige routes van 15 (familietocht), 65, 115, 170 en 200 km uitgezet. De routes bestaan uit een mooie mix met vlakke stukken, glooiend heuvellandschap en enkele pittige klimmetjes.
De routes zijn volledig uitgepijld maar alle deelnemers ontvangen ook de GPX bestanden.
Bekijk hieronder alvast de routes van 2023.
De Classico Boretti voert over de prachtige Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, je maakt onderweg ook de nodige hoogtemeters. Het is dan wel niet de Passo dello Stelvio of de Mortirolo, maar ons eigen land kent ook zo zijn ‘reuzen’. En laat een aantal van deze reuzen nu net in de Classico Boretti voorbij komen.
Op deze 52 meter hoge heuvel is al behoorlijk wat strijd geleverd, niet enkel door de sportieve fietsers. In de Tweede Wereldoorlog is hier een belangrijke slag uitgevochten, de Slag om de Grebbeberg. Wanneer je bijna de top hebt bereikt, bevindt zich aan de rechterkant Ereveld Grebbeberg waar veel militairen liggen begraven die bij deze strijd om het leven zijn gekomen. Nu zullen we nooit de vergelijking trekken tussen de strijd die deze soldaten hebben geleverd en de strijd die jij op de Grebbeberg tegen jezelf zult gaan voeren, maar voor het moraal kan het goed zijn te beseffen wat er zich op deze plek heeft afgespeeld.
Wat staat je te wachten wanneer je aan de voet bent van de Grebbeberg? De klim zelf zal geen angst in boezemen, het is een korte klim van ruim 600 meter met ongeveer 40 hoogtemeters. Met een maximale stijging van 7,8% (volgens onze Garmin) zou je kunnen zeggen dat het een vriendelijke klim is. Wat maakt hem, behalve de historie, dan uniek? De Grebbedijk! Voordat je aan de klim begint heb je bijna drie kilometer over een dijk zitten stumpen, waardoor de jus al behoorlijk uit de benen is voordat de klim begint.
Met het hoogste punt van de provincie Utrecht is de Amerongse Berg met recht een echte Hollandse reus te noemen. Deze klim is de langste van de Utrechtse Heuvelrug en is misschien wel de meest beklommen weg in de regio. Niet voor niets konden er tijdens de Vuelta van 2022 hier de eerste punten voor de bergtrui gepakt worden.
Een leuk feitje is dat de Giro ook eenmaal over de Amerongse Berg is gekomen. In 2010 pakte de Duitser Paul Voss de bergtrui door als eerste boven te komen op deze klim, net voor de Nederlander Rick Flens.
Met een lengte van ruim 1300 meter kunnen we de Amerongse Berg als een echte loper beschouwen. Door de flauwe bochten in de klim is het einde niet direct zichtbaar en loert het gevaar van onderschatting. Met een gemiddelde van 4,3% en een maximale stijging van 7% wordt het nooit echt moeilijk, maar onderschat de lengte niet. Wanneer je denkt dat je al boven bent kom dan nog even uit het zadel voor het laatste stuk. Je gaat hem zeker voelen!
Hij had nog één doel, de bergtrui veroveren in zijn allerlaatste grote ronde van zijn carrière. Maarten Tjallingi reed in mei 2016 tijdens de derde etappe van de Giro d’Italia volle bak omhoog op de Posbank. En met succes! Hij passeerde als eerste de streep, die overigens nog steeds zichtbaar is, boven op de Posbank en pakte de blauwe trui. Daarnaast is de Posbank een vast onderdeel van de Arnhem-Veenendaal Classic (voorheen Veenendaal-Veenendaal). Namen als Joop Zoetemelk, Steven de Jongh, Theo Bos en Dylan Groenewegen gingen je voor. Al deze Hollandse wielerhelden wisten hier ook nog eens de koers te winnen.
Het verloop van deze klim is hoe een klim hoort te zijn, met voor Nederlandse begrippen een lange aanloop en het venijn in de staart. Het gemiddelde van 3,1% is ietwat geflatteerd. Dit heeft te maken met een vlak stuk halverwege, waarin zelfs een stukje wordt gedaald, alvorens het echte klimmen gaat beginnen. De laatste 400 meter moet je behoorlijk stevig klimmen met percentages richting de 10%. Maar wanneer de hei in volle bloei staat merk je haast niet dat je omhoog fietst en kun je genieten van de mooie omgeving midden in de Veluwezoom.
Nadat je de klim van de Grebbeberg maakt, moet je ook de Koerheuvel trotseren. Deze 51 meter hoge heuvel is door de steile helling erg geliefd bij fietsers en wordt daardoor gezien als de steilste klim van de Heuvelrug. De heuvel heeft een begin helling van 5%, wat in het tweede gedeelte oploopt tot 8%. Maak je borst maar nat!
Een bijzonder feitje aan de Koerheuvel is dat het in de prehistorie gebruikt werd als grafveld. In tegenstelling tot andere grafheuvels van de vroege landbouwers uit de Steentijd en het begin van de Bronstijd lag dit grafveld op het hoogste punt van de heuvel. In de loop van de tijd zijn er al verschillende archeologische vondsten gedaan die vooral zijn ontdekt tijdens de bouw van de watertoren op de heuvel in 1935. De Koerheuvel watertoren is ontworpen door H. van Hoogdalem en heeft negen verdiepingen met een waterreservoir van 600 m³. Tussen 8 mei 1937 tot aan 1 september 1989 is de watertoren in gebruik geweest en in 1994 is het verbouwt naar een appartementencomplex. Door de hoogte kun je makkelijk de toren spotten tijdens de klim van de Koerheuvel, dus kijk je ogen uit!
Wie de Kop van Deelen beklimt komt een sterk stukje geschiedenis tegen. De gebouwen op dit stuk terrein vormen samen een nederzetting die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers zijn gebouwd. In die tijd werd het gebruikt als luchtverkeersleiding centrum en later tijdens de Koude oorlog werd het gebruikt als militair terrein. Sinds 2006 is de Kop van Deelen dan ook een rijksmonument geworden en worden de gebouwen nu gebruikt om asielzoekers te huisvesten.
De beklimming van de Kop van Deelen is in vergelijking met de andere heuvels één van de makkelijkste. Het is een 1.1 kilometer lange weg van 22 meter hoog. Het stijgingspercentage is maar 2.1%, waarvan de top op 72 meter hoogte ligt. Wie de Kop van Deelen beklimt tijdens de route kan zich dus vooral opmaken voor een tochtje langs de Veluwse geschiedenis.
Hoewel de Zijpenberg parallel staat aan de Posbank is deze minder bekend, terwijl de beklimming van deze berg langer en iets moeilijker is. De berg heeft zijn naam vooral te danken aan het water wat uit de heuvel naar beneden stroomt. De Zijpenbergse bron is een hevelbron, alleen als er door veel regenval water in de bekken van de bron komt stroomt er water naar beneden. Pas als het waterpeil zijn holle positie weer heeft teruggekregen stroomt er geen water uit de bron.
De omgeving van de Zijpenberg is vooral geliefd bij wandelaars terwijl de beklimming van de berg juist voor fietsers een beleving is. De berg is 86 meter hoog en 2.4 kilometer lang. Als je de berg vanaf de rechterkant beklimt heb je op de helft van de klim een mooi uitzicht op de Posbank. Het gemiddelde stijgingspercentage ligt op 3.5% met een helling van maar liefst 9.4%! Vele fietsers zijn onder de indruk van de berg, de omgeving en de helling. Onderschat dus vooral niet de klim van de Zijpenberg.
De Defensieweg is een leuke beklimming in het gebied van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een heuvelachtige weg die tussen Rhenen en Elst loopt. Hij is 2.3 kilometer lang en overbrugt 48 hoogtemeters. De beklimming heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 2.1%. De top ligt op zo'n 63 meter hoogte.
De Defensieweg is in maart 1940 op last van de Opperbevelhebber van Land- en Zeemacht aangelegd. Zo kon militair materieel buiten het schootsveld van de Duitse troepen in de richting van de Grebbeweg worden verplaatst. Na de oorlog was de Defensieweg vele jaren in trek voor sneeuwpret in de winter. Tegenwoordig is de weg vooral aantrekkelijk voor wielrenners, waaronder de Classico Boretti. Ook kom je langs de Remmerdense Heide, een buitenlands aandoend, glooiend gebied. Genoeg om te zien en te ontdekken tijdens de tocht!
De Lange Juffer kom je tegen in de aanloop naar de Posbank. Deze beklimming is 5.3 kilometer lang en wordt gezien als de heuvel met het meeste hoogteverschil in Midden-Nederland. Het is dus een goede warm-up voor de Posbank. De top ligt op 96 meter hoogte en heeft een stijging van 6.4%.
De Juffer in de naam duidt op een vroegere klasse-indeling van naaldhout. De indeling werd gemaakt aan de hand van verschillende afmetingen. De juffer is een stam die een lengte van 15-30 voet (4-8 meter) had en een diameter aan de top van 6-12 centimeter. Het wordt tijdens de Classico Boretti vooral genieten van de omgeving als je de Lange Juffer fietst.
© Golazo Cycling NL B.V. | Privacy verklaring | Contact