Mountain High Chasers presenteert de grote 4 van midden Nederland

Zaterdag 11 mei 2019 start de twaalfde editie van de “Classico Boretti”. Een tocht door en over de prachtige Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe met een Italiaanse sfeer inclusief de nodige hoogtemeters. Het is dan wel niet de Passo dello Stelvio of de Mortirolo, maar ons eigen land kent ook zo zijn ‘reuzen’. En laat een aantal van deze reuzen nu net in de Classico Boretti voorbij komen. Mountain High Chasers presenteert je de ‘grote 4’ van midden Nederland.

De Grebbeberg

Op deze 52 meter hoge heuvel is al behoorlijk wat strijd geleverd, niet enkel door de sportieve fietsers. In de Tweede Wereldoorlog is hier een belangrijke slag uitgevochten, de Slag om de Grebbeberg. Wanneer je bijna de top hebt bereikt, bevindt zich aan de rechterkant Ereveld Grebbeberg waar veel militairen liggen begraven die bij deze strijd om het leven zijn gekomen. Nu zullen we nooit de vergelijking trekken tussen de strijd die deze soldaten hebben geleverd en de strijd die jij op de Grebbeberg tegen jezelf zult gaan voeren, maar voor het moraal kan het goed zijn te beseffen wat er zich op deze plek heeft afgespeeld.

Wat staat je te wachten wanneer je aan de voet bent van de Grebbeberg? De klim zelf zal geen angst in boezemen, het is een korte klim van ruim 600 meter met ongeveer 40 hoogtemeters. Met een maximale stijging van 7,8% (volgens onze Garmin) zou je kunnen zeggen dat het een vriendelijke klim is. Wat maakt hem, behalve de historie, dan uniek? De Grebbedijk! Voordat je aan de klim begint heb je bijna drie kilometer over een dijk zitten stumpen, waardoor de jus al behoorlijk uit de benen is voordat de klim begint.  

 

 

De Italiaanseweg

Met zo’n naam moet deze wel in de Classico zijn opgenomen. De Italiaanse weg is een klim in midden Nederland in de echte Italiaanse sfeer. Kronkelend door een bos op een slecht wegdek, precies zoals ze het in Italië graag doen. Deze klinkerweg met twee geweldige haarspeldbochten is misschien wel één van de mooiste beklimmingen van ons land. Dit komt met name door de ligging en het unieke wegdek, iets wat we in Nederland niet veel tegenkomen.

De Italiaanseweg is net geen kilometer lang en is met een gemiddelde van 5% geen kuitenbijter. Toch bijten veel renners zich stuk op deze klim, dit heeft te maken met de klinkers. Men schrikt van de hobbels en laat het vuur daarmee uit de benen lopen. Het is zeker goed voorzichtig te zijn op deze klim, maar hij is prima geschikt om vol gas naar boven te rijden. Tip; houd een goed tempo aan tot aan de tweede bocht en gooi na de tweede bocht het gas vol open. Let wel op, het laatste stuk is vals plat en loopt langer door dan je denkt dus zorg dat je voldoende over hebt.